SERÖZ OTİTİS MEDİA (ORTA KULAKTA SIVI BİRİKMESİ)
- SERÖZ OTİTİS MEDİA orta kulakta sıvı birikmesidir. Normalde orta kulak boşluğunda sesi iletmek üzere kulak kemikçikleri ve hava bulunur.
- Orta kulaktaki bu hava dengesi Östaki Borusu denilen orta kulaktan genize açılan bir kanal aracılığı ile sağlanır. Östaki Borusu dış ortamla orta kulak boşluğu arasındaki basıncı ayarladığı gibi orta kulaktaki sıvının da boşalmasında yardımcıdır.
- Östaki Kanalının herhangi bir sebeple fonksiyon bozukluğu veya ani basınç değişikliklerine yetersiz cevabı seröz otitis mediaya neden olabilir.
- Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonu ve orta kulak enfeksiyonu sonrasında orta kulakta sıvı sık gözlenen bir durumdur, normal şartlarda bu sıvı birkaç haftada boşalır. Bu sürecin uzaması veya işitme azlığı, baş dönmesi gibi semptomlara neden olması tedavi gerektiren durumlar ortaya çıkarabilir.
-Seröz Otitis Media’ya neden olan başlıca sebepler nelerdir?
Orta kulak enfeksiyonları
Alerji
Üst solunum yolu enfeksiyonları
Büyümüş geniz eti
Ani hava basınç değişiklikleri ( uçağın alçalması veya yükselmesi sırasında )
- Nasıl Tanı Konulur?
Detaylı bir öykü ve tam bir kulak burun boğaz muayenesiyle genellikle tanı konur. Orta kulaktaki basıncı ölçen kulak testi (timpanogram) ve ayrıntılı işitme testi istenebilir.
- Tedavisi nasıldır?
Tedavi hastalığın süresi, muayene bulguları ve hastanın risk faktörlerine göre değişkenlik gösterir.
Yeni bir enfeksiyondan sonra oluşmuş, risk faktörlerinin bulunmadığı, kulak zarının yapısında ciddi bir değişikliğe neden olmamış durumlar genellikle takip edilir ve takipler sırasında geriler. Fakat uzamış ve risk faktörlerinin bulunduğu hastalarda cerrahi tedavi seçeceği gündeme gelebilir. Cerrahi tedaviler: Orta kulak boşluğundaki sıvının alınması, gerekirse kulak zarına ventilasyon tüpü yerleştirilmesi, gerekirse geniz eti alınmasıdır.
Seröz Otitis Media nedeniyle takip edildiğiniz süre boyunca aşağıdakilerden biri veya birkaçı meydana gelirse vakit kaybetmeden doktorunuza başvurunuz;
İşitmede aniden azalma
Kulak ağrısı
Baş dönmesi
Kulak akıntısı
**Ciddi uzamış seröz otiti bulunan çocuklarda konuşma geriliği, öğrenme güçlüğü ve davranış bozuklukları gelişebilir. Ayrıca orta kulak boşluğunda uzun süre bulunan sıvı kulak zarının yapısını bozabilir. Bu nedenle mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanı tarafından takip edilmesi önemlidir.
*** Erişkinlerde de tekrarlayan seröz otit mutlaka bir Kulak Burun Boğaz uzmanı tarafından ayrıntılı bir şekilde incelenmeledir.