Sağlıklı olmak yaşamın bizlere sunduğu en büyük hediyedir. Ömür boyu sağlıklı yaşamı tercih ederek ideal ağırlınızı korumanız sizi birçok kronik hastalıktan koruyabilmektedir.Ancak ideal vücut ağırlığı en düşük vücut ağırlığı değil, sizin için en uygun ve en ideal olanıdır.Sınırların altında ve üstünde olmak sağlığınız için risk faktörü oluşturup, sağlığınızı tehdit etmektedir.
ŞİŞMANLIK (OBEZİTE)
Genel ve en basit olarak açıklayacak olursak obezite, vücut yağ oranının artmasıdır. Genetik ve çevresel faktörlere bağlı olarak sık karşılaştığımız bir sağlık sorunudur. Son günlerde toplumda şişman ve obez bireylerin sayısının artmasının en büyük nedeni çevresel faktörlerin( hareketsiz yaşam, hazır gıdalar, yüksek yağ içerikli besinlerin sık tüketimi, teknolojinin gelişmesi gibi) etkisidir.Tüm bu etkilerin yanında bilinçsiz yapılan popüler diyetler, kullanılan zayıflama hapları da metabolizmanıza büyük hasar vererek, kilo alımına veya verilen iloların daha fazlasının alınmasına sebep olabilmektedir.
DİYABETTE BESLENME TEDAVİSİ
Diyabette beslenme tedavisinin amacı; hayat boyu uygulayabileceğiniz beslenme ve yaşam tarzını düzenleyerek kan şekerinizi kontrol altına almaktır. Bu sayede hipoglisemi ve hiperglisemiyi önlemek, oluşabilecek kalp-damar hastalıkları riskini en aza indirgemek,çocukluk ve ergenlik döneminde normal büyüme ve gelişmenizi sağlamak, gebelik ve emziklik döneminde yeterli ve dengeli beslenmenizi sağlayarak yaşam kalitenizi arttırmaktır.
KALP DAMAR HASTALIKLARINDA BESLENME
Yüksek kolesterol ve yağ seviyesi zamanla ana atardamarların daralmasına, bunun sonucunda da kanın taşınmasına engel olabilmektedir. Arter duvarının daralması sonucunda bir pıhtı parçasının kalbe gitmesiyle kalp krizi, beyne gitmesi ile felç oluşur. Yüksek kolesterol ve kan seviyesinin düşürülmesi hastalık riskini azaltabilmektedir. Bunun için mutlaka beslenme tedavisine başlayarak, beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmelisiniz.
SİNDİRİM SİSTEMİ HASTALIKLARINDA BESLENME
Sindirim sistemi hastalıkları; ağız, mide, bağırsak hastalıkları olarak çeşitlilik göstermektedir.
Her hastalık için farklı beslenme tedavileri uygulanmaktadır:
- Ağız Yaraları
- Reflü, Gastrit
- Diyare (İshal)
- Konstipasyon (Kabızlık)
- Ülseratif Kolit
- İrritabl Barsak Sendromu
- Malabsorbsiyon (Emilim) Bozuklukları
- Laktoz İntoleransı
- Çölyak Hastalığı
BÖBREK HASTALIKLARINDA BESLENME TEDAVİSİ
- Nefrotik Sendrom
- Akut Böbrek Yetmezliği
- Kronik Böbrek Yetmezliği
KARACİĞER HASTALIKLARINDA BESLENME TEDAVİSİ
- Karaciğer yağlanması
KEMİK VE EKLEM HASTALIKLARINDA BESLENME TEDAVİSİ
- Osteoporoz
- Gut Hastalığı
BEBEK, ÇOCUK VE ADOLESAN BESLENMESİ
amamlayıcı beslenmeye zamanında geçilerek; sağlıklı büyüme ve gelişmenin sağlanması,beslenmesine eklenen gıdalar ile tat duygusunun gelişmesi ve nöromotor (çiğneme, yutma,ağızda çevirme) fonksiyonlarının geliştirilmesi amaçlanır.Bebeklikten çocuğa geçildikten sonra sağlıklı büyümenin devamı ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazanılması için beslenme çok daha fazla önem taşımaktadır. Kötü ve eksik beslenme, çocuğunuzun büyüme ve gelişme geriliğine, düşük kilolu olmasına, dikkat eksikliğine ve okul döneminde performansının düşmesine sebep olmaktadır. Çocuklukta sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırmak, ergenlik döneminde ve ileri ki yaşlarda daha kaliteli ve sağlıklı bir yaşam sürmelerine çok önemli katkılar sağlar.
KADINLARA ÖZEL BESLENME
Gebelik ve Emziklikte Beslenme: gebelikte sağlıklı ve dengeli beslenen, bilinen risklerden kaçınan kadınlarda gebelik süresince ve doğumda çok az komplikasyon görülmekte ve sağlıklı bebekler dünyaya gelmektedir. Doğmamış bebeğinizin ve sizin sağlığınızın güvencesi, yeterli ve dengeli beslenmekten geçmektedir. Emziklik döneminde de durum çok farklı değildir. Yine sağlıklı beslenerek sizin ve çocuğunuzun fizyolojik ihtiyaçlarınızı karşılayarak, salgılanan sütün enerji ve besin öğelerini alarak sütünüzün kalitesini arttırmaktır.Menopozda Beslenme: bu dönemde kadınlar daha önce kilo problemi olmasa bile ağırlık kazanırlar. Hormon düzeylerindeki değişime ile vücudun kullandığı enerji hızı ve metabolik hız düşmektedir. Bu dönemden sonra ortaya çıkan şişmanlık birçok sağlık sorunu için risk faktörüdür. Ayrıca oluşabilecek osteoporoz riskine karşı beslenme ile önlem alınmalıdır.
SPORCU BESLENMESİ
Hangi besinin ne zaman, nasıl, hangi besin ile tüketileceği performansınızı etkileyen önemli faktörler arasındadır. İyi bir beslenme sporcunun üst düzey performansa ulaşmasına yardımcı olmaktadır.
HASTANEMİZİN BESLENME VE DİYET POLİKLİNİĞİNE DANIŞAN HASTALARIMIZIN;
- Beslenme alışkanları,
- Hastalık özgeçmişi (kalp, diyabet, tansiyon, vb.),
- Yaşam tarzı,
- Biyokimyasal bulguları,
ile ilgi detaylı bilgileri alındıktan sonra, vücut analiz cihazı ile yağ, kas ve su kütlesi ölçümleri yapılır.Bütün veriler doğrultusunda diyetisyenimiz tarafından kişiye özel beslenme programı hazırlanır. Hastalarımızın istedikleri zaman aralıklarında ( 1 ila 2 hafta arasında) ölçümlerle takip edilir ve beslenme programı yeniden düzenlenir.